Hunden -og Agility

agility træning hundAgility er en fantastisk sport som du kan lave med din hund, hvor I begge får motion og du skal samarbejde med hunden og derved får en samhørighed med din hund.
Agility er en sport, hvor der laves en forhindringsbane, som kan indeholde spring, slalom, tunneller, vipper og balancebomme som hunden skal klare hurtigt, i en bestemt rækkefølge og gerne uden fejl.
Træningen giver dig en hund, som har en god kropsbevidsthed og selvtillid -og du lærer hvordan du får den til at lystre.

Det er vigtigt, at hunden er 1 år -eller udvokset, før man begynder at træne med slalom og højde på springene. Når hvalpen vokser, kan der komme skader i deres led og muskler, hvis den udsættes for den slags aktiviteter.
Hvis man vil starte med noget Agilityagtig for hvalpen, er det en rigtig god øvelse for hvalpen at komme igennem en tunnel. Det giver dem selvtillid og gør dem selvstændige, som er en god evne ved en agility hund.
Ikke alle hvalpe synes det er så sjovt at løbe igennem et smalt langt rør, men de kan hjælpes på vej, hvis hunden bliver sendt afsted af en hjælper og ejer er i modsatte ende. Ejer kalder og opmuntrer hvalpen og der roses og gives godbidder når hvalpen er løbet igennem. Fortvivl ikke hvis det ikke lykkes de første gange, men vigtigst af alt skæld aldrig ud på din hvalp. Så bliver (i dette tilfælde) tunnelen associeret med noget negativt.

Kontakttræning

Før den rigtige agility træning kan gå i gang, er det vigtigt at der er trænet kontakt og lydighed, så du har en god kontakt til din hvalp/hund og at den kan holde fokus på dig.
Det kunne f.eks. være at hunden sidder foran dig og hver gang den kigger på dig, får den ros og en godbid. Ret hurtigt vil hvalpen finde ud af at kontakt med dig giver ros. Du kan så udvide øvelsen ved at kaste godbidden på jorden, og først når hvalpen kigger på dig igen efter at have taget godbidden, kaster du den næste. Der skal være kontakt inden næste godbid kastets

Som nævnt tidligere er en selvstændig hund vigtig ved agility, så den selv kan søge frem i banen. F.eks. hvis der kommer 4 spring efter hinanden og man ikke kan følge med hunden, kan den selv tage springene og vente på din instruks til videre løb når de 4 spring er taget.

En sådan øvelse kunne være at du sætter hvalpen af og beder den om at vente. Du lægger en godbid 5 meter væk på et afmærket område (på en balje eller tallerken) går tilbage til hvalpen sender den mod godbidden, hvalpen tager godbidden og vender tilbage til dig. Den øvelse kan udvides med at du laver en cirkel med afmærkede områder med en godbid på hver. Du stiller dig i midten med hunden og sender den ud til et mærke af gangen og hunden skal vende tilbage til dig efter hvert mærke og først løbe til næste mærke, når du sender den afsted.

En anden vigtig træning er at hunden lærer at følge og kigge på dine hænder og fødder og din krop. Derfor træn “sit og dæk” med hver deres stilling og bevægelse, med hænder og krop og altid sammen kommando. Tilsidst vil hunden kunne “sit, dække”, blive og stå uden du giver mundtlig kommando men bare laver bevægelsen. Et eksempel kunne være at “sit” er bevægelsen hvor du vender håndfladen opad alt imens du løfter hånden opad . Dæk kunne være håndfladen nedad og hånden føres nedad. Både verbalt og med bevægelser er det vigtigt at det er de samme kommandoer hunden møder til de forskellige øvelser, ellers bliver den forvirret. Gør hunden ikke som du ønsker kan det godt være dit kropssprog, der siger eller gør noget andet end det du regner med. Hunde er dygtige til at aflæse os og der skal ikke være megen fejl eller anderledes ved vores hænder eller fodstilling, før hunden ikke reagerer som ønsket.

Agility træningen

Man kan melde sig på et hold med træner, eller bare have det som en del af aktivitet -og træningen hjemme. Foregår det i klub, har trænerne et godt tilrettelagt program.
Gør man det selv hjemme, skal man huske på at de videoer der er på YouTube ofte er med hunde, der har trænet længe og det kræver megen træning at blive så dygtig.
Start altid med at opvarme hunden ved let løb, slalom mellem dine ben og evt. udstrækning, så er du også selv varm.

Spring og vippe

Man kan starte med 2 spring og først tilføje mere, når det er lykkedes et par gange. Tunnelen er som regel ikke vanskelig hvis de har lært den at kende som hvalp. Det sværeste er ofte slalom, balance og vippe. Alle 3 dele er øvelser hvor man skal passe godt på hundens helbred og det er uvante situationer for dem.
Start altid i lav fart og evt. med en hjælper, så der er hundefører på begge sider af hunden. Især ved balance, så hunden ikke falder ned og ved vippebræt. Så kan den ene hjælper styre vippen manuelt, hvor hurtigt den falder ned, så det ikke er hundens vægt, der bestemmer hvornår vippen falder ned. Så sker det ikke i et for hurtigt ryk, så hunden bliver forskrækket eller falder ned.

Slalom

Ved slalom kan man med fordel bruge sin krop til at styre hunden. Hvis du har hunden til højre for dig, kan du bruge dit ben til at ”skubbe” hunden frem og ind i slalom og fjerne det når bevægelsen er ud igen mod dig.
Hvad man bruger som belønning er, hvad der virker på hunden. Bløde godbidder er altid gode, men kan gøre at hunden er meget fokuseret på den hånd, der har godbidden og dermed ikke resten af kroppen.

Start altid med godbidder ved en ny øvelse, hvor det bør foregå i lavt tempo.

Når forhindringen er lært og den indgår i en bane, bliver der rost med leg (med hans ynglings legetø)j når banen er gennemført, også selvom den måske ikke blev løbet perfekt.

Vejret og banens udseende skal altid vurderes inden man går i gang.

Er det meget varmt, skal det være kort træning eller med lange drikkepauser så hunden ikke får hedeslag. Dage med megen regn giver glat og smattet underlag, hvor hunden kan skride eller falde i høj fart. Er der hård frost kan der komme skader på trædepuder og det hårde underlag kan give stødskader på muskler, sener og knogler. Det er dit job at passe på hunden og sørge for den ikke lider overlast, det er vigtigt altid at slutte med en god oplevelse, det er godt for både hundefører og hund.

Dette var en meget kort introduktion til agility og dens glæder. Uanset om det er i klub eller hjemme, vil din hund elske det. Alle hunde store som små kan dyrke agility, men der er selvfølgelig nogle racer, der egner sig bedre end andre. Har man lyst til konkurrence er det også en mulighed, hvor hundene deles op efter størrelse og der er inddeling i sværhedsgrad af banerne.
Det er muligt at købe udstyr i de fleste dyrebutikker så man kan øve sig hjemme.