Glucosamin

glucosaminGlucosamin er populært som middel mod gigt. Rigtig mange patienter oplever, at deres smerter afhjælpes og, at deres gigtsymptomer generelt mindskes. De sidste år har glucosamins virkning været omstridt, fordi den forskning, der har været på området har vist meget forskellige resultater. Det tyder dog på, at man i forsøgene har overset et vigtigt parameter, som spiller en stor rolle for hvorvidt glucosamin virker positivt på gigtsymptomer eller ej. Der er nemlig forskellige typer af følgestoffer i glucosaminpiller, hvilket har givet de modstridende resultater. Læs med og find ud af hvilken type, der ofte hjælper på gigtsmerter.

Bedring af symptomer og smerter

Til trods for, at der måske kan være uenighed inden for forskningen om, hvorvidt Glucosamin virker mod gigt eller ej, så er der rigtig mange patienter, der oplever, at der sker en bedring i deres symptomer og graden af smerter, når de tager glucosamin. Man har også fundet grunden til uoverensstemmelserne indenfor forskningsresultaterne. Grunden kan findes i den måde forsøgene er skruet sammen på og et manglende fokus på de følgestoffer, der er i glucosaminpillerne.

Der findes forskellige typer af glucosamin

Selve betegnelsen glucosamin dækker nemlig over flere typer af det samme stof. I pilleform er der tilsat et følgestof ud over selve glucosaminen. Det kan være enten sulfat også kendt som svovl, eller det kan være hydroklorid. I den tidlige forskning i virkningen af glucosamin var man ikke opmærksom på dette eller rettere, man var ikke opmærksom på at følgestoffet påvirkede resultatet. Man har på den måde troet, at det var selve glucosaminen, der i nogle tilfælde ikke virkede. Senere forskning har til gengæld dykket ned i nøjagtig hvilken slags glucosamin, der var tale om – altså hvilket følgestof, der var med i det enkelte forsøg. Den seneste forskning viser således at følgestoffet hydroklorid har en betydeligt dårligere virkning end følgestoffet sulfat. Man skal altså tage en glucosaminpille med sulfat, for at virkningen er bedst.
Til dyr anbefales det dog som helt rent pulver uden tilsætninger f.eks Glucosamin til Hest

Hvad gør glucosamin?

Det er meget forskelligt, hvilke symptomer den enkelte gigtpatient eller dyr har. Alligevel ser man, at mange får hjælp at glucosamin. Så hvad er det egentlig glucosamin gør? Glucosamin virker på den måde, at det på molekyleplan er med til at danne nye brusktråde i brusken. Når man har gigt nedbrydes brusken og ved at tage glucosamin, kan man stabilisere sygdommens udvikling. Det giver i den sammenhæng rigtig god mening, at det er den glucosamin, der kombineres med sulfat, der virker bedst, da sulfat er et meget vigtigt stof for dannelse af kroppens brusk. Man kan kalde sulfat for en væsentlig medspiller i bruskdannelsen, så effekten af glucosaminen forøges derfor betragteligt, når sulfaten tilsættes.

MSM som ekstra tilskud

Nogle læger anbefaler at man tager MSM sammen med glucosamin. MSM er et naturligt næringsstof, der er helt uskadeligt. Det er et organisk svovlstof og derfor giver det god mening at tage det sammen med glucosamin. En anden god følgevirkning ved at tage MSM er, at man så netop får et tilskud af svovl, som ellers er et stof mange mennesker og dyr mangler. Det forsvinder fra vores mad, når vi steger og koger det.

For at Glucosamin virker optimalt

Når der indtages Glucosamin og eventuelt supplerer med MSM, så er det vigtigt for virkningen, at led bevæges  en del i løbet af dagen – dog uden, at de overbelastes. Bevægelsen forøger dannelsen af den væske, der er i leddene. Det er via væsken, at de virksomme stoffer trænger ind i brusken. En anden ting man skal være opmærksom på er, at overvægt har en negativ effekt på glucosaminens virkning. Derfor vil det være nødvendigt at forøge dosis hos overvægtige hunde, katte og heste. Imidlertid vil overvægtige dyr i nogle tilfælde ikke kunne mærke en positiv virkning til trods for en øget dosis. Her kan et foder til vægtkontrol anbefales i kombination.

Glucosamin til hest, hund og kat

Oprindeligt oplevede man en gavnlig virkning ved brug af glucosamin på heste. Hesten forstår ikke den får et kosttilskud og derfor er der ingen placeboeffekt.

Er du i tvivl om det virker, så prøv at tal med en erfaren hesteopdrætter, de kan fortælle at det meget ofte har den ønskede virkning på ældre heste, eller heste der trænes hårdt.

Det samme gør sig gældende for ældre hunde og katte.

De produkter der sælges til dyr er typisk sammensat på samme måde som dem mennesker kan købe. Der kan dog være tilsat forskellige ekstra medikamenter i de produkter, som er beregnet til mennesker og kontrollen med fremstillingen kan også være underlagt andre krav.

Typisk vil du dog opleve, at produkterne beregnet til dyr, er sammensat uden andre tilsætninger end kalium.

Priserne er også langt lavere.

Chondroitin i kombination med glucosamin

Der forskes utroligt meget i gigt hos mennesker og her har det vist sig at glucosamin alene eller chondoritin alene ikke er lige så effektivt som en kombination.

Det giver faktisk meget god mening, da chondroitin også er et naturligt stof i hunde og som hjælper med at opbygge brusken i hvert led.
Giver man ekstra chondroitin stiger opbygningen af brusk – den vigtige brusk som er i hvert led.

Derfor ser man også den positive effekt hos hunde, der har meget slidte led. Virkningen kommer desværre ikke på få uger, men over flere måneder med tilskud, da ledbrusk opbygges langsomt.
Heldigvis er det ikke ret dyrt og der er allerede lavet masser af kombinationsprodukter, hvor du både får den gavnlige virkning fra glucosamin og chondroitin samlet i samme dåse f.eks. OptiJoint