Begynderguide til Hamster

Hamsteren er et populært kæledyr da det ikke kræver megen plads eller lange gåture. Der er dog stadig nogle ting der er vigtigt så man er sikke på at ens hamster får et godt liv.

Der findes mange forskellige arter. De 4 herunder er dem der oftest bliver holdt som kæledyr herhjemme.

Roborovski dværghamster

HamsterDet den mindste med sine knap 5 cm og vejer 20-25 gram. Levetid 3 år. Findes i mange farve nuancer fra brun til hvid og derimellem.

Mange mener at den mest egner sig som hobby dyr og ikke kæledyr, da de er vanskelig at gøre tamme, der er fart over feltet, men de ikke aggressive og bider derfor ikke så let.

Vinterhvid dværghamster

Bliver 8-10 cm. og vejer 30-40 gram. Levetid er ca. 1-2 år. Kan om vinteren når dagene bliver kortere skifte farve og blive næsten hvide. Er en rolig hamster der let gøres tam.

Minder meget om Campbell dværghamster og de blev i mange år også anset som samme race, på grund af deres udseende. Man ved i dag det er 2 forskellige.

Campbell dværghamster

Bliver 9-10 cm. vejer 30-40 gram. Levetid ca. 2 år. Findes i mange forskellige farvekoder alt efter hvilken genkode de har, fra hvid til grå til næsten rød. Er en hamster der med sin store nysgerrighed har fart over feltet. Men er alligevel lette at gøre tamme.

Guldhamster

Det er den største af de hamstere vi har som kæledyr. Bliver 13-18 cm. vejer 85-160 gram.

Guldhamster har som den eneste en lille synlig hale på ca. 1 cm. Kan blive 2-3 år gamle.

Det er en hamster der findes i flest forskellige farver, og den med flest genkoder for farve og pelstype.

Guldhamsteren er som den eneste, den der lever alene i naturen, undtagen under parring. De trives derfor også bedst alene i fangeskab, da de er meget territoriale.

De 4 andre som ofte går under fællesnavnet ”dværghamster” er meget sociale dyr, der lever i små flokke i naturen. Men for at det bliver uden slåskampe at have flere, skal de have god plads og mindst en redekasse/ hus pr. hamster. Mange bure er ikke så store at det er muligt at have 2 i samme bur, uden at det giver slåskampe. Så hvis du sætter 2 sammen skal du have et ekstra bur klar.

Ønsker man ikke flere hamstere er det en god ide at kende kønnet. En hamster er kønsmoden når de er 4-6 uger. De går drægtige i 17- 21 dage. Kan få op til 12 unger pr. kuld, så 2 kan hurtigt blive til mange.

flere hanner kan godt gå sammen uden at slås hvis der ikke er hunner i nærheden, ikke engang i samme rum. Grupper med kun hunner, plejer ikke at give problemer, hvis de optimale forhold er tilstede.

Hamstere sover i dagtimerne og er mest aktive i timerne hvor dag bliver til nat, og i løbet af natten. Den vil ikke altid finde sig i at blive vækket i løbet af dagen, og kan godt blive så sur den bider fra sig. Det er også derfor at buret ikke skal stå i samme rum som man sover, selvom det er et lille dyr, kan det med sin rumsteren og søgning efter mad, larme meget om natten. Men hvis man bruger en masse tid sammen med sin hamster, så det bliver trygt ved dig, vil det selv vågne og søge kontakt med dig, når du pusler omkring buret ved den daglige rengøring og fodring.

En hamster er næsten blind, men har en god hørelse. De kan ligesom hunde høre lyde vi ikke kan. Buret skal derfor ikke stå et sted med megen støj.

Hvis rumtemperaturen kommer under 15-18 grader går hamsteren i hi, dvs. den sover hele tiden og vågner kun for at æde. Det er ikke en nødvendigt for hamsteren at gå i hi, så virker den sløv så stil buret et varmt sted, og kontakt dyrlæge hvis den fortsat virker slap. En forkølelse kan hurtigt tage livet af en hamster.

Indretning af bur

Hamster guideSelvom hamsteren er et lille dyr, skal det stadig have plads, også til legetøj. I naturen graver de gange under jorden og laver huler. Derfor skal der være så stort et lag af bundmateriale at den kan grave tunneller og huler. Bundmaterialet skal være noget der ikke støver, som hampstrøelse, strøelse lavet af genbrugspapir eller Cotton bedding. De skal have et lille hus, eller andet hvor de kan lave hule og rede til når de sover. I huset eller hulen, er det også godt at lægge ekstra redemateriale som strimler af papir (køkkenrulle) eller strimler af hamp.

En hamster er et meget nysgerrigt dyr og kan let undslippe. Derfor må tremmeafstanden ikke være større end 1 cm, de kan gøre sig flade og komme ud af meget små huller. Jeg har også erfaring for at de kan være gode til at åbne lågen i buret, hvis den let kan åbnes. På de fleste tremmebure kan man ”stramme” lågen ved at bøje ”snippen” der går omkring en tremme, lidt indad, så åbner den ikke så let.

Et stort bur med meget legetøj, som hængekøjer, træhuse, og gerne i flere etager der kan efterforskes og gemmes mad i. Rør som gange, tunneller og stiger vil give en glad hamster, og selvfølgelig det obligatoriske hamsterhjul, så de kan få brugt noget energi.

Som anden aktivering og samvær med sin hamster, er der mulighed for en lille løbegård hvor der kan laves en legeplads. Da vores hamster altid var under opsyn i deres løbegård, byggede vi gange, platforme og huler af duplo lego. Vi gemte også altid vores rør fra køkkenrulle og toiletruller, som blev sat ind i hinanden. Derefter gemte vi deres ynglings snack, som de kunne dufte og derefter brugte tid på at finde.

Deres tænder vokser hele livet, giv dem en lille gren fra et æbletræ som de kan gnave i, så de kan slibe deres tænder. De vil gerne gnave og slibe deres tænder, så der må ikke være ting der er farligt eller giftigt for dem at gnave i da alt i hamsterens øjne kan bruges.

En hamster vasker sig ved at trille sig i sand. Det er på den måde de får fedtet ud af pelsen. De skal derfor have et hamster toilet med chinchilla sand. Nogle hamstrer besørger i sandet, og det skal renses dagligt og genopfyldes. Som deres tænder, vokser deres negle også. De skal klippes hvis de ikke slides naturligt. Klip lidt af ad gangen, og pas på du ikke rammer en blodsårer. Hvis du er i tvivl så kontakt dyrlæge om dette.

En hamster drikker ikke meget vand, men skal selvfølgelig have tilgang til dette, hvor det mest hygiejniske er en lille drikkeflaske der hænger i buret i den rette højde.

Ordret hamstrer hænger godt sammen med en hamster. De samler foder i deres kindposer og gemmer eller graver det ned i deres huler, og æder det senere. De har ofte forråd de samme steder i buret. Giv ikke for meget foder af gangen, det kommer let til at blive dårligt inden det bliver ædt. Det kan godt være at foderskålen er tom, men det er fordi din hamster har som i naturen, gemt det i deres forådslager. Et lager de finder igen når sulten melder sig.

Som en del af aktiveringen kan man gemme foder forskellige steder i buret, så de selv skal søge efter deres foder, evt. gemme det i det bløde underlag, så der skal graves

Foder til hamster

En hamster er næsten alt ædende, men det er en god ide at give den færdigt hamsterfoder. Det indeholder alle de mineraler og vitaminer som de har brug for.

En hamster spiser ikke kun nødder, frugt og grønt. De er også kødædere og elsker melorme, fluer eller et lille stykke kød fra jeres aftensmad. Vores hamster fik også hunde eller kattemad. Pasta eller et lille stykke brød. Det må bare ikke være med sukker, salt eller andre krydderier.

En hamster må ikke få løg, rå kartofler, tomat, mango, avokado, stenfrugter som blommer- abrikos- kirsebær og heller ikke grene fra disse træer.

Giv din hamster et godt grundfoder og suppler med andre snack som kød, fugt og grønt.

Mindre børn kan godt have en hamster som kæledyr hvis de håndteres under voksen opsyn. Man kan let komme til at klemme et sådant lille dyr og det kan også være svært at styre for små hænder.

Et stor glæde ved hamster er også at se dem pile rundt og lege i buret. Med tålmodighed og efter min erfaring melorme som lokkemad, kan man gøre sin hamster meget tam. Så tam som tidligere beskrevet at de selv vågner og søger kontakt, når der er larm eller rumsteren ved buret.

Hamsteren er også et dyr der kan blive plads til i de fleste hjem, og med deres korte levealder, et dyr der er overskueligt, at se sig sig selv eller sit barn med ud i fremtiden.