Hot spot på hunde

Hotspot hundDet kan være virkelig plagsomt for din hund at få den hudlidelse, der kaldes hot spot. Hudlidelsen går også under en del andre navne såsom sommersår, fugtig eksem eller hudbetændelse og Retriver eksem. Men alle dækker over den smertefulde tilstand, der opstår, når en hund begynder at kradse, klø eller bide hul på huden, fordi der er noget, der generer. Når der går hul på hundens hud nedbrydes hudens forsvarsbarriere og hudbakterierne invaderer området med det resultat, at en hidsig hudbetændelse udvikler sig – et hot spot.

Hvad er årsagen til hot spots?

En hund kan få hot spots hele året. Dog er varme og fugtighed med til at udvikle hudbetændelsen, så det er i foråret og om sommeren, der hyppigst ses hot spots. Hudbetændelsen kommer, når huden eller pelsen irriteres. Får en hund for eksempel en hot spot i nakken, eller på kinden kan det skyldes øreproblemer. Årsagen kan dog også være, at hundens pels er for fugtig efter en badetur. Især hunde med tæt underpels som for eksempel retrievere, kan have problemer med, at pelsen er fugtig for længe.

Det giver kløe og er det saltvand, kan det forårsage en udtørring af huden, der irriterer og får hunden til at klø eller bide sig. Symptomerne forværres, når hunden fælder. Hot spots kan dog også være et signal om, at hunden har smerter. For eksempel kan et hot spot på låret indikere, at hunden har ondt i bækken, ryg, hale, bagben eller analkirtler. Andre ting, der kan forårsage hot spots, er lopper, allergi, ræveskab samt andre parasitter og trimning. Til tider kan man ikke finde nogen åbenlys forklaring på, hvorfor hunden bider og kradser i sin hud.

Hvilke symptomer er der?

Når et hot spot er i sit tidlige stadie, kan man ofte kun se et fugtigt område på størrelse med en femkrone i hundens pels. Området lugter meget dårligt. Nu vil dette område i sig selv forårsage irritation og smerte, og hunden fortsætter derfor med at kradse og bide sig mere og mere intenst. Det forholdsvis lille område vil derfor hurtigt blive større og udvikle sig til et sår på ti til femten centimeter i diameter, som er meget smertefuldt, rødt, fugtigt, hævet og afgiver et klistret sekret.

Når hunden bider og kradser sig spreder den bakterierne, som efterhånden når ned i både hårfollikler, talgkirtler og hudens dybere lag. Når helingsprocessen går i gang – det kan være en langvarig proces at få det til at hele – dannes der først tørre skorper som efterfølges af en hud, der er den helt galt. Det sidste, der sker er, at pelsen vokser ud igen – somme tider i en helt anden farve.

Behandling af Hotspots?

Da hot spot gør meget ondt vælger dyrlægen tit, at enten bedøve hunden eller give den noget beroligende, før behandlingen går i gang. Behandlingen går i første omgang ud på at fjerne pelsen for at komme ind og dræbe de bakterier, der skaber problemerne. Derfor klippes pelsen af, hvorefter såret renses i bakteriedræbende sæbe eller opløsning så, så mange som muligt af bakterierne dør. Herefter afhænger det af sårets omfang og udvikling, om der skal behandles med sæbebade, antibiotika, cremer eller binyrebark hormon.

Af naturlige midler kan vi nævne kolloid sølv vand, som er effektivt til at dræbe bakterierne. Vask først med en mild sæbe og dub bagefter med kolloid sølv. Læs mere om kolloid sølvvand her

Det er naturligvis også et vigtigt step, at hunden forhindres i at kradse og bide sig selv yderligere. Derfor må såret ofte beskyttes. Det kan ske via en sok eller krave, som hunden skal have på indtil såret er lægt. Det kan vare op til fjorten dage for et hot spot at hele.

Vi anbefaler Anibio Skin Aid til behandling af akutte Hotspots.
Det virker stort set hver eneste gang og det er meget tydeligt at det virker – Læs mere om SkinAid her