Hunde og fyrværkeri – Fyrværkeri hundetræning
Det er ofte forbundet med ængstelse og stres for mange hunde og deres ejer, til nytår når fyrværkeriet brager udenfor.
Mange hunde er rædselsslagen og kan slet ikke fungerer. Der er flere opslag på sociale medier om hunde der er forsvundet i panik ved fyrværkeri. Der er nok ikke nogen hunde der vil komme til at elske nytårsaften, men vi kan hjælpe dem, og aktiverer dem så det bliver en mere hyggelig aften for alle.
Der er stor forskel på hunde og deres sind. Nogle hunde er mere nervøse, urolige og lettere at skræmme. Man skal træne og lave de forholdsregler der passer til ens egen hund.
Det er både hund men også os selv, der skal træne. Vi fordi vi skal lade være med at gøre det vi allerhelst vil: at ynke og trøste hunden. Vi skal i stedet bruge vores energi på at aflede hunden med øvelser, så den har fokus på noget andet.
Giv den også gerne noget ekstra lækkert at tygge på. At tygge virker afstressende på hunde.
Når hunden piber/hyler eller gemmer sig er det vigtigt vi udviser ro og at der ikke er noget farligt ved situationen.
Fyrværkeri og hundetræning
Hvis muligt skal træningen starte når hvalpen er helt lille og hele vejen op igennem livet.
Det er lettere at forebygge end helbrede. Er lyden og lyset allerede forbundet med noget negativ, er det lagret i hunden til næste gang den høre lyden. Har du derfor en hund der var utryg sidste nytårsaften, er det en god ide at starte træningen 2-3 måneder før det går løs igen.
Det er altid godt at ”lydtræne” sin hvalp og hund, så alle pludselige høje lyde bliver mødt med selvsikkerhed.
Vi som hundeejere er ikke kede af, at der nu kun må affyres fyrværkeri imellem 27 dec. – 1 jan.
Men det kan derfor være svært at træne hele året. En mulighed der kommer så tæt på som muligt er afspilning af lyd-cd, med lyde af fyrværkeri. Det er også muligt at finde på YouTube.
Afspil det først meget lavt og øg volumen langsomt, men aldrig hurtigere end din hund er tryg ved. Dvs. den må gerne kigge op, men skal så derefter være rolig, og fortsætte med det den var i gang med. Skru ned for lyden hvis hunden virker utryg, og skru op endnu langsommere.
Er tyggebenet ikke nok, må du i gang med træning og øvelser som kan holde din hunds fokus fanget, uanset hvad der ellers sker om ørerne på den. Lav samarbejdsøvelser med hunden, eller søgeøvelser.
Gode godbidder er et must for at det lykkes og tålmodighed. Hvis det er en oplevelse der føles og smager godt, når de høje brag lyder, er det den association der vil være for hunden: Højt brag og jeg prøver noget sjovt og får den godbid jeg elsker allermest.
Skulle der kommer uforudsete lyde i hjemmet eller på ture ude af huset, gælder det samme 1. bevar roen 2. ynk ikke hunden 3. prøv så vidt muligt at aflede og gøre situationen til noget positivt.
Det kan også hjælpe hunden hvis man ruller gardinerne for, så lysglimt fra fyrværkeri ikke er så tydeligt. Tænd radioen så den kan overdøve bragene lidt. Det er en hverdagslyd de er vant til.
Er hunden stadig bange og stresset, nytårsaften og dagene omkring, trods træning og afledning. Er det muligt at supplerer med flere naturlige midler, som vi forhandler der virker beroligende.
Beroligende naturmedicin
Kalm Aid som både findes i dråber og pilleform indeholder L-Trytophan og L-Teain der er essentielle aminosyrer, som påvirker produktionen af serotonin i hjernen, der forbindes med følelsen af tilfredshed og glæde.
Anibio X-stress er et middel, der er udelukkende lavet af naturligt planteudtræk fra lavendel, hvidtjørn og passionsblomst. Lavendel er en plante, som beroligere og dæmper angst.
Hvidtjørn regulerer blodtrykket og fortæller hundens krop at den skal slappe af. Det giver også forbedret blodcirkulation og hjerterytme.
Passionsblomst modvirker stress og angst, da det øger hjernens indhold af GABA, som bruges i hjernen til at finjusterer mængden af signaler, som sendes fra hjerne til krop – det bremser de dårlige impulser der kommer fra hjernen.
Calming Balm fra Espree, er en voks med lavendel, som både kan bruges til poter, men hvor det når det puttes på snuden virker beroligende.
Lavendel kan købes i mange forskellige former, der er også en difusser til stikkontakten, der spreder duften i boligen.
Endelig kan man vælge at tage væk fra byen, evt. i sommerhus eller til familie/venner på landet, hvor der måske ikke affyres så meget fyrværkeri.
Hunde er forskellige og reagerer derfor heller ikke ens på samme stimuli, prøv dig frem måske flere forskellige ting sammen, er den rette løsning for netop din hund. Vil intet lykkedes er det en god ide at tage en snak med sin dyrlæge om problemet.
Samme hund kan også reagerer forskelligt, så selvom din hund ikke er bange for de høje brag er det altid en god ide at have dem i snor. Også i egen have og på egen grund, i de dage hvor det brager mest. Brag eller lys kan forskrække selv den mest rolige hund, og den kan forcerer selv det højeste hegn. Og indkald overhøres i panikken.