Hvalpefoder

Det er vigtigt, at du giver din hvalp det rigtige foder. Den udvikling og vækst, en hvalp gennemgår i løbet af et år, kan sammenlignes med den udvikling et barn gennemgår på 13 – 14 år. Derfor er hvalpefoder nøje sammensat, så hvalpen får den mest optimale vækst med en sund knogleudvikling.

Du skal være opmærksom på, at hvalpe vokser på forskellige måder alt efter race. Selv indenfor samme race kan de enkelte hvalpe have forskellige vækstrater og, derfor kan det være meget forskelligt fra hund til hund, hvornår den vokser mest.

De store racer vil ofte med fordel kunne overgå til voksenfoder, når de blot er 12 måneder, hvor en lille hund på 8 kilo fint kan fortsætte på hvalpefoder til den er 15 måneder.

Det afhænger i høj grad af aktivitetsniveauet hos din hvalp.

Hvis de ligger og sover fra morgenturen til I kommer hjem ved 15 tiden, så bruger den ikke ret meget energi og kan nemt overgå til voksenfoder med lavere fedtindhold.
Tager I derimod hvalpen med i haven flere timer om dagen, ja så lad den blive på hvalpefoder, så den får energibehovet dækket.

Om Hundefoder til hvalpe

Har du en hvalp af en af de rigtig store racer for eksempel en Skt. Bernhardshund, er variationerne i deres vækst endnu større. Derfor har hvalpene en øget risiko for udvikling af knogle- og ledproblemer.

Når du skal vælge din hvalps foder, skal du have følgende for øje:

  • Der skal være fokus på, at hvalpens normale udvikling og vækst kan ske naturligt og, at hvalpens almindelige kropsfunktioner fungerer optimalt.
  • Hvalpen skal vokse stille, roligt og kontrolleret, så dens genetiske potentiale udnyttes bedst muligt og uden, at der sker en unormal vækst pga. overfodring. Den skal nok nå at vokse sig stor nok, selvom du fodrer restriktivt. Det vil endda ske på en meget sundere måde.
  • Vælg et foder din hvalp kan lide, så det er en god oplevelse for den at spise. Det skal være et velsmagende foder, men uden du går på kompromis med foderets næringsstoffer. Du skal give din hvalp ro og god tid til at spise.
  • Du har en sund hvalp, hvis den er velproportioneret og slank. Bliver hvalpen overvægtig bliver leddene belastet og risikoen for udviklingsforstyrrelser øges.
  • Din hvalp kan blive overvægtig, hvis du giver den for meget mad i forhold til det, den forbrænder. Vær meget opmærksom på, hvilken fodermængde hvalpen skal have.
  • Hvis du sørger for at give din hund et afbalanceret foder, skal den ikke have vitamin- eller mineraltilskud – specielt ikke kalcium.