Kattebakke -og kattegrus

Både inde og ude- katte skal have en kattebakke. Indekatte af en åbenlys årsag og udekatte så man slipper for at have katteekskrementer i bed og sandkasser.
Ofte vil udekatte også gerne benytte sig af kattebakken i dårligt vejr.

Valg af kattebakke

KattebakkeDer findes mange forskellige slags kattebakker, hvis man kigger på design (herunder også det praktiske når de skal tømmes) endda enkelte med robot, der renser (ikke tømmer ) selv. Helt overordnet der 2 slags – den åbne og den lukkede kattebakke. Hvilken en katten vil bruge, ja der må man prøve sig frem, men typisk er det lettest at få missedyret til at bruge en åben kattebakke.

Den lukkede kattebakke / Kattetoilet

Den lukkede er dejlig, da katten ikke så let spreder kattegrus omkring hele kattebakken, man har ikke direkte udsigt til indhold og der er ofte filter i toppen, som kan mindske lugtgener.
Nogle katte kan godt lide den fred, der er i en lukket kattebakke. Andre dyr i hustanden som hund, har heller ikke så let ved at komme til indholdet.
Af ulemper kan nævnes, at lugten kan bliver så stram, at katten ikke vil bruge den eller den ikke bryder sig om at gå ind i den fordi den føler sig fanget.
Er det tilfældet kan man starte med at afmonterer lågen og se om det hjælper, ellers er det med de fleste muligt at tage toppen af og kun bruge bunden. De er også lidt mere besværlige at tømme, selvom mange i dag har mulighed for åbning af toppen, uden man skal have hele låget af.

Den åbne kattebakke

Den åbne kattebakke er let for en kat at lære, at bruge og let at tømme. Af ulemper er, at katte ofte har det med at sprede gruset når de graver, selv ved de åbne med høje kanter. Man har fuldt udsyn til indholdet, stanken kan også være fæl, hvis der ikke vælges en god grus.

Valg af kattegrus

Der findes som med kattebakker også flere forskellig slags kattegrus, der er af varierende kvalitet. Hvis du vil holde kattebakken ren og rar for din kat at bruge, er det klumpende kattegrus helt klart at fortrække.

Med det klumpende kattegrus i god kvalitet, er du sikker på at alt efterladenskab bliver indkapslet og opsuget af gruset, så der ikke er urin og fæces i alt grus – kun i klumperne, der nemt kan tages op med en skovl.

Det klumpende kattegrus er mere økonomisk, da du ikke skal tømme bakken helt så tit, men bare efterfylde efter at du har tømt den for klumper. Kattegrus kan også fås med en mild duft af babypudder, som helt klart give tømningen en lidt mere positiv oplevelse. Duften er ikke så stærk at den generer katten.
Killinger er meget nysgerrige og kan finde på at spise af gruset, så der er det bedst at starte med det der ikke klumper, hvis killingen spiser det der klumper, kan det give forstoppelse.
Det lidt finere kattesand har ikke så stor tendens til at hænge fast i poterne, og spredes dermed ikke så let i resten af huset.

Gode råd ifb. kattetoilettet

Der skal være minimum 1 kattebakke pr. kat, gerne 2. Kattebakken skal være så stor at katten kan vende og let grave i kattebakken, ca. 1.5 gange kattens længde. Den skal være så dyb, at der kan være 5-6 cm. med kattegrus, da katte gerne vil grave og tildække – Der skal med andre ord ikke kun være en tyndt lag grus, der skal være meget.

Kattebakken skal stå et roligt sted og ikke i nærheden af foder og vandskåle. Har man flere kattebakker, skal de ikke stå ved siden af hinanden. Flyt ikke på kattebakkerne, katten lærer hurtigt hvor de er, og forventer at finde dem de samme steder når den skal besørge.
Skift kattegruset før du synes det lugter, katte vil ikke gå i kattebakker der lugter, og deres lugtesans gør at de synes det lugter noget før vi gør. Tøm gerne kattebakken og rengør den grundigt en gang om ugen. Fjern gerne flere gange dagligt det urin og fæces, der kan ses med det blotte øje.

Skifter du mærke og er det meget anderledes en det forrige, kan katten godt reagerer ved ikke at bruge bakken. Derfor er det en god ide at lave en overgangsperiode hvor du langsomt skifter til det nye kattegrus og blander dem.