Klikkertræning – Hund
Klikkertræning blev udviklet så det var og er muligt at rose for en specifik handling, også selvom man ikke står lige ved siden af dyret og derfor altså ikke kan kærtegne eller give en belønning.
Derudover er klikker lyden en meget nøjagtigt markør, der modsat vores sprog er helt ens hver gang.
Klikkertræning bliver ofte benyttet i arbejdet med dyrene i zoologiske haver, for at lette håndteringen af dyrene. Her bruges det som adspredelse, men i særdeleshed også som en stor del af den daglige observering af dyrene og deres helbred.
Samtidig er det en rosende og positiv træning, som man allerede i tresserne fandt ud af havde den bedste virkning. Afstraffelse og skældud giver dyr, der ikke vil samarbejde -og som ikke stoler på deres træner. Med klikkertræning roser man for ønsket adfærd og straffer ikke, men ignorer uønsket adfærd.
Det er også en træningsform. hvor hunden er selvstændig, forstået på den måde at hunden selv tager initiativet til den ønskede adfærd, som den ved giver klik= godbid.
TIP: Få en klikker i høj kvalitet fra Hunter, så behøver du kun købe 1 – Den holder længe
Klik på det rigtige tidspunkt
Det er derfor det er så vigtigt, at klikket falder på det rigtige tidspunkt, netop lige der hvor den adfærd vi ønsker udvises. Godbid skal gives efter og ikke samtidig med klikket, på den måde bruger vi klikkeren til at fortælle at hunden gør det rigtige. Men der skal selvfølgelig være en form for ros/leg/godbid og her må du som ejer finde ud af om det er godbidder eller legetøj, der virker bedst hos din hund.
De bedste godbidder er bløde små godbidder, som hunden hurtigt kan spise, så der ikke bliver en masse tyggetid og den mister fokus. At bruge legetøj er lettest efter lidt øvelse med klikker, så det er som afslutning og start på en lille pause.
Roses hunden med legetøj i starten af klikkertræningen, ryger hundens fokus fra dig over på legetøjet. Det er også derfor det er bedst, at have godbidder på bordet og ikke i lommen eller hånden, da al hundens fokus kun er på der hvor godbidder er og ikke på den træning eller øvelse vi gerne vil have dem til at gøre.
Når man starter på de lidt mere komplicerede øvelser er det okay at hjælpe hunden på vej, men altid positivt og først “klik og godbid” når øvelsen er rigtig. Nogle øvelser er så lange at det er nødvendigt at dele dem op i etaper i starten, at lave delemål og her klikke/belønne undervejs.
Først er det vigtigt at hunden har forstået hvad klik lyden betyder. Det gør man lettest ved at tage en stor pose med bløde godbidder evt. på et bord tæt på dig, så de er lette at få fat i. Når du starter skal det være et uforstyrret sted, få din hunds opmærksomhed klik og giv godbid, gør dette en 5-6 gange og vent så nu på at klikke til din hund selv søger kontakten med dig. I det øjeblik den kigger på dig klikker du og giver godbid. Tal ikke til hunden, da det er lyden af din klikker den skal lære.
Med eller uden godbid
Søger hunden ikke kontakt med dig, må du fortsætte med klik og belønning nogle flere gange. De fleste hunde vil hurtigt opfange, at søger de kontakt med dig, er der belønning.
Næste øvelse kunne være at hunden kort skal røre din fremstrakt knyttede hånd med snuden, flyt ikke hånden hen til hunden men hold den stille foran din krop så langt nede din hund let kan berøre den med snuden. I det øjeblik den rør din hånd, skal der lyde et klik og gives belønning. Næste øvelse kan være 2 knyttede hænder fremstrakt, hvor du bestemmer hvilken hånd der er det ønskede target.
Her lærer hunden igen at være selvstændig og selv prøve sig frem. For at gøre det lidt svære kan man tage en godbid i den ene knyttede hånd og ingen i den anden. Opgaven her kunne være at hunden nu skal sætte snuden på den hånd der er tom, når det er lært kan man tage godbid i modsatte hånd og se om den har forstået det er hånden uden godbid den skal berører. Ignorer den når den sætter snuden på den med godbid og den vil hurtigt forsøge sig med snuden på den uden og her skal der selvfølgelig lyde et klik og der må gives godbid. Kontakten mellem dig og din hund er utrolig vigtig for det fremtidige samarbejde.