Marsvinet – Begynder guide
Marsvinet stammer fra Sydamerika, hvor de lever i grupper på 5-10 dyr, men enkelte grupper kan være helt op til 50 individer, hvor det kun er alfahannen, der må parre sig med hunnerne. I fangeskab findes der mange forskellige farver, pelstyper og størrelser. De kan blive 20-30 cm. lange, veje 600-1500 gram nogle lidt større. I fangeskab kan de blive op til 5-6 år gamle, enkelte lidt ældre.
Marsvinet er et populært kæledyr herhjemme, nok fordi det er roligt, sjældent bider eller kradser, er let at gøre tamt og kravene til foder og indretningen af bur er minimale – De trives nemt. Der er dog nogle ting man bør være opmærksom på – dem ser vi nærmere på her.
Marsvinet er et socialt dyr – flere marsvin sammen?
Marsvinet er et socialt dyr, der gerne lever i grupper. Det er derfor godt til dens trivsel, hvis der er en kammerat i buret. Det letteste er hvis man har mulighed for at få 2 marsvin, der er vant til at gå sammen. En anden mulighed er, at det er unger. Her skal man dog lige huske, at marsvin allerede bliver kønsmodne når de er 2-4 mdr. gamle.
En hun og en han (hvis den ene eller begge ikke er neutraliseret), vil hurtigt blive til mange marsvin hvis de sættes sammen. Flere hunner kan godt gå sammen og det samme kan 2 hanner, hvis den ene er ældre og større og derfor dominerer den anden. 2 hanner på samme størrelse og alder vil oftest komme op at slås.
Mange fraråder at sætte 2 hanner sammen, men hvis buret er stort nok og der er rig mulighed for at gemme sig, kan det godt ende i succes. Lad dem mødes første gang på neutral grund med rigeligt at æde, evt. i en løbegård hvor der er mulighed for at gemme sig.
Er gemmestedet et hus er det vigtigt, at der er 2 udgange, så det er muligt at flygte. Inden de sættes i buret er det en god ide at skifte bund og vaske det grundigt. Fyld godt op med lækkerier som grønt og frugt og hø, så vil de hurtigt begynde at æde. Lav gerne 2 huse så de har mulighed for at være alene og igen husk de 2 udgange, så det ene marsvin har mulighed for at komme ud selvom om det andet er på vej ind.
Når marsvin sættes sammen skal det være på et tidspunkt, hvor man har mulighed for at være i nærheden og skride ind hvis de kommer op at slås. Hvis man skal skille dem ad, kan det gøres med en flad plade, som sættes ned imellem dem (så man også beskytter sig selv mod bid).
Marsvin kan skade hinanden, men det er vigtigt at have lidt is i maven, og ikke tage dem fra hinanden ved det mindste tumult. Det er normalt at de vil prøve at dominerer hinanden ved at hoppe på hinandens rygge, nappe efter hinanden og skrige. Uanset hvor meget vi er sammen med vores marsvin, kan det ikke opveje et eller flere andre marsvin, da de er flokdyr og derfor trives bedst sammen med artsfæller.
Marsvineburet – anbefalinger
Buret skal være stort, eller der skal være mulighed for at marsvinet kan motioneres dagligt. Det skal være med fast bund hvor der er spåner, som suger godt. Man kan i løbet af ugen skifte de steder hvor marsvinene besørger mest og hele buret hver 7-10 dag. Marsvin opholder sig mest ved bunden, så buret behøver ikke at være så højt. Marsvin kan godt stå i en garage eller udhus så længe buret ikke står i træk og fri for frost.
En varm sommerdag bør buret stå svalt og i skygge, så der ikke bliver for varmt. Dyrene har jo ikke mulighed for at flytte sig. Derudover skal der være en vandflaske, foderskål og hø hæk eller trådbold/ foderbold til hø og grønt. Foderskål der er tung og står solidt, da marsvin ynder at stå med forpoterne på kanten. Der findes et stort udvalg af legetøj og ting til indretningen af buret, som træbroer og hængekøjer , tunneler og bolde til godbidder.
Det er vigtigt at marsvinet har et gemmested, om det er en stor bunke hø eller et hus er ikke så vigtigt. Marsvinet kan godt lide at være i sin hule og kommer kun frem når den skal æde, eller hvis det er meget tamt når det hører dig. Man kan få huse som kan spises, huse af træ og plastic eller en tunnel alle er lige gode der skal bare være mulighed for at alle marsvin kan være der på en gang også når de sover og hviler sig.
Foder til marsvinet
Marsvin er planteædere og deres foder skal indeholde hø, grønt og frugter. Deres fordøjelse er sammensat sådan, at foderet skal passerer systemet to gange for at være fordøjet, man kan derfor opleve at ens marsvin æder deres egen afføring. Det afføring som kun har været igennem én gang, er som oftest lysere.
Det er vigtigt at de får et færdig foder, der indeholder C-vitamin, da de ikke selv danner det og derfor skal have det gennem foderet. Uden C-vitamin til skud kan de udvikle det, der hedder skørbug som viser sig ved dårlig pels, svage knogler, smerter og blødninger i tandkød muskler og organer som kan betyde døden.
Der er også C-vitamin i frugt og i grønt som persille, kål, peber og dild som alt er noget marsvin kan tåle.
50-80 % af foderet skal være godt spisehø, som skal være tilgængeligt hele døgnet for at holde gang i fordøjelsen. Giv ikke så meget færdig foder, frugt og grønt, at marsvinet bliver for mæt, det er vigtigt, at det spiser nok hø.
Hø kan med fordel serveres i en hø hæk så marsvinet ikke tramper rundt i sin mad. De skal også have frisk grønt hver dag, men man skal være opmærksom på, at det er ikke alt de tåler lige godt og noget feder meget. Det er vigtigt at man varierer det grønne, så de får en så alsidig kost så muligt, så de er bedst dækket ind.
Når man finder grønt og grene til sit marsvin i naturen, skal man værre sikker på at det ikke er sprøjtet/ behandlet for nyligt ligesom græs og mælkebøtter langs vejkanten er forurenet af bilos.
Det grønt man køber, skal skylles så evt. sprøjterester er væk.
Pleje af gnaveren
Marsvinets tænder vokser hele livet og det er derfor vigtigt, at fodre dem med foder der slider deres tænder, så de ikke bliver forvoksede. Her er godt hø vigtigt og grene fra frugttræer (dog ikke dem med stenfrugter som blommetræer ) fra ahorn, bøg og birk, gerne med blade. De elsker at gnave i grenene og det bidrager til at deres tænder slides.
Når tænderne bliver for lange er det smertefuldt og marsvinet har svært ved at tygge og synke. Fortænderne er lette at se, det er noget sværere med de bagerste kindtænder.
Når man har flere marsvin sammen kan det være svært at vide om de æder nok. Du kan veje dit marsvin da det vil tabe i vægt, hvis det har tandproblemer eller er sygt. Andre symptomer kan være dyret savler, fortænderne er lange og slides skævt.
Bliver tandproblemer opdaget i tide kan dyrlægen slibe tænderne
Men i nogle tilfælde kan problemet være så stort, at det er bedre for dyret at aflive det.
Man kan godt selv klippe neglene på sit marsvin, man skal bare være opmærksom på at man ikke klipper så meget af at man rammer blodåren. Det er ikke muligt at se grænsen til blodåren på de sorte negle som på de lyse, så der må man klippe lidt af ofte og på fornemmelsen.
Klip ca. 2-3 mm fra blodåren – det skal gøres en gang om måneden
Skulle uheldet være ude må man standse blødningen ved at klemme om neglen og derefter sørge for god hygiejne, så der ikke kommer bakterier i såret (Her kan “Blodstop” også være en et godt produkt, at have ved hånden). Bliver neglene ikke klippet kan de vokse sig så lange at de borer sig ind i trædepuden og der kommer sår eller bylder, det kan resulterer i fejlstilling af kløer og fødder, som måske ikke kan rettes igen.
Blodåren i neglen vokser med neglen ud, så er de blevet for lange kan man ikke i ét klip give dem den optimale længde. Det skal gøres over tid hvor man klipper lidt af ad gangen og derved tvinger blodåren tilbage.
Vælger man de langhårede marsvin er der lidt mere pelspleje, da der ellers vil kommer klumper af sammenfiltret pels og skidt. De fleste håndvante marsvin vil nyde at blive børstet, uanset om de er lang eller korthåret.
Inden man anskaffer sig et kæledyr er det altid vigtigt at man er klar til det ansvar det er hele dyrets levealder, som i marsvinets tilfælde er 4-6 år. Har man råd til foder, strøelse, dyrlæge og er der pasnings mulighed ved ferie. Og selvfølgelig den tid der går dagligt til pasning, er det den samme alle årene ? Marsvin er et skønt og berigende kæledyr, som kan lære din stemme at kende og vil kalde med lyd når den hører dig. Den bedste kammerat at have at nusse med og sjov at kigge på, når de leger sammen med deres små hop og lyde.