Mini guide til pelspleje af hund
Der findes rigtig mange forskellige pelstyper, og derfor naturligvis også måden hvorpå de bør behandles og plejes.
Det kan i hovedtræk kortes ned til 3 forskellige typer, men stadig med nuancer.
Glathåret pels
Den glathårede pels er den letteste pels, den kræver kun regelmæssig børstning og vask ved behov eller ekstra under fæld perioden. Deres pels filtrer ikke og får ikke knuder i pelsen.
Deres pels er kort, de har robuste stive dækhår, nogle racer med underuld, andre uden.
Hunde uden underuld
Hunde uden underuld fælder hele året, men har som regel lidt større fældeperioder 2 gange om året. Under fæld perioden kan du hjælpe hunden og dig selv i forhold til mængden af hår på gulvet, ved at vaske hunden og strigle den godt efterfølgende og oftere i den periode. På den måde hjælper du hunde med at komme af med de døde hår. Ved vask er det en god ide at bruge en massagebørste – du får flere af de døde hår med af og huden får massage.
Hunde med underuld
De korthårede hunde med underuld, kan have svært ved at komme af med deres underuld. Her er det en god ide med en børste, der kan tage det. Hundens pels kommer til at se kedelig ud, med totter af uld der stikker ud. De fælder ofte 2 gange om året.
Ruhåret hund
En Ruhåret hund har dækhår, som er ru og stride. Deres pels vokser til en given længde, dør og falder af. Det er ikke altid at hårene har let ved at falde af, og hunden kommer til at se mat og kedelig ud i pelsen, da de døde hår stadig hænger fast.
Hunde med denne pelstype skal trimmes, og ikke klippes.
Trimning skal gøres med hænderne og evt. trimmerkniv hvor med håret hives af. På den måde hjælper man hunden med at fælde, og den nye pels er klar nedenunder.
Klippes hunde med denne pelstype, bliver de gamle hår siddende, pelsen bliver mere blød og tynd. Deres pels er ikke længere som en ruhåret og det der kendetegner denne pelstype, at være ru, vandskyende og isolerende.
Trimmer man ikke den ruhårede hund vil pelsen med tiden blive filtret og ikke være selvrensende.
En ruhåret, der trimmes skal ikke vaskes, så forbliver pelsen vandskyende og selvrensende. Hvis man synes en vask af hunden er nødvendigt, bør det gøres senest 2-3 uger før hunden skal trimmes, og samme periode efterfølgende uden vask.
Lang pels
Hunde med lang pels skal friseres dagligt, så der ikke dannes filter eller ophober sig skidt . Vask af hunde med denne pelstype, en en god ide at gøre med shampoo og balsam, særligt udviklet til langhårede hunde.
Bliver det for svært at holde den lange pels, er det muligt at klippe den i søde frisurer. Pelsen vokser ud igen.
Det er individuelt hvor ofte hunde skal klippes, men ca. hver 4 måned, hvis ”frisuren” skal holdes ved lige. Der findes mange dygtige hundefrisører, men det er også muligt at gøre det selv, husk øvelse gør mester.
Inden klipning er det vigtigt at pelsen er ren og uden filter. De langhårede racer skal være striglet godt igennem inden.
Når hunden skal klippes, kan det gøres både med saks og maskine. Det letteste er at klippe kroppen med maskine og tage hoved herunder inde i ørerne, benene, poter og ved de ædle dele bag på med saks.
Man kan klippe mange forskellige ”udtryk” frem. Det er kun fantasien der sætter grænser, men søg altid hjælp og vejledning hvis du er i tvivl.
Alle racer af hvalpe skal trænes, i at få børstet pelsen og anden soignering.
Især hos de hunde som har pels, der kræver lidt mere, er det vigtigt at der trænes, så hunden kan stå stille under evt. klipning.
Lav det til en hyggestund med hunden, der indebærer en masse positivt (godbidder og nusning)
Start i det små, selv lyden af klippemaskinen kan forskrække og gøre nogle hunde utilpasse og urolige, så gå roligt frem.
Som med biler, er der mange forskellige slags klippemaskiner og lige så mange meninger. Mange mener at pris og kvalitet hænger sammen. Det er nok ikke helt forkert, men samtidig skal man jo også se på hvor ofte og hvor længe klipperen skal brugses.
Der er jo også forskel på den hånd der skal fører klipperen, og deraf også meninger om, hvad der er en god klipper!
Inden køb af klipper er det værd at overveje disse ting:
- Er klipperen let og ergonomisk.
- Skal klipperen være med batteri eller ledning
- Levetid på batteri under klipning (Kan den klare hele din hund?)
- Opladnings tid
- Om det er muligt at tilslutte ledning til batteriklipper, hvis nødvendigt under klipning
- Hvor kraftig er motoren
- Hvor meget larmer klipperen
- Kan den bruges over hele kroppen med lethed.
- Hvad medfølger af afstandskamme
- Hvor let er den at gøre/holde ren
- Hvor ofte skal den bruges, hvor ofte eller hvor mange hunde man har der skal klippes.
Dette var en meget kort guide i de forskellige pelstyper og måder at holde dem, herunder klipning og evt. køb af klipper.