Tandsten hos hunde

Tandsten hundMange hunde har dårlig ånde. Det kan skyldes tandsten, som kommer af belægninger på tænderne. Belægningerne dannes af bakterier og foderrester og i sidste ende kan tandsten føre til tandkødsbetændelse, paradentose og løse tænder. Får betændelsen lov at brede sig kan den udvikle sig til bakteriesygdomme i hundens organer, der kan koste den livet. Læs med her og få gode råd om, hvordan du undgår, at bakteriebelægninger og tandsten tager overhånd.

Hvilke symptomer giver tandsten?

85 procent af de hunde, der er 2 år eller mere, har problemer med tandsten. Symptomerne på, at din hund har tandsten er:

  • En dårlig ånde
  • Gullig-brune belægninger især på hjørne- og kindtænder i hundens overmund

Har tandstenen udviklet sig til tandkødsbetændelse kan det føre til følgende symptomer:

  • Hunden får besvær med at tygge sin mad
  • Besvær med at åbne og lukke munden
  • Hunden begynder at savle
  • Lader hovedet kører hen ad gulvet og angiver smerte ved at tage poterne til munden.

Hvad forårsager tandsten?

Den overvejende årsag til dannelsen af tandsten hos hunde er, at hunden ikke får brugt sine tænder til det, de er beregnet til fra naturens side. Hunden er et rovdyr, der er skabt til at tygge i knogler, hud og råt kød. Derfor har den kraftige tænder. I det hundefoder nutidens hunde får, er der imidlertid ikke nok struktur og fibre til, at hundens tænder bliver slidt og brugt i tilstrækkelig grad. Det forårsager belægninger dannet af bakterier og foderrester langs tandkødsranden på hundens tænder. Belægningerne ”forkalker” på grund af de kalksalte, der er i spyttet og dermed opstår tandsten.

Få renset din hunds tænder

Hvis du har mistanke om, at din hund har tandsten, skal du tage til dyrlægen og få det fjernet. Hvordan det gøres kommer an på mængden af tandsten. Er der ikke så meget tandsten og det er en rolig hund, kan det måske klares uden bedøvelse. Ellers bliver hunden fuldt bedøvet og, er der meget tandsten renses det væk med ultralyd. Her renses der helt ned i tandkødslommerne, så belægningen fjernes helt. Har tandstenen udviklet sig til en betændelsestilstand i tandkødet, vil dyrlægen udskrive antibiotika til din hund. Det er meget vigtigt at få behandlet betændelsen, da den ellers kan føre til alvorlige betændelsestilstande i hundens lunger, hjerte og nyrer.

Du kan også selv rense dem, hvis det ikke er for slemt, her anbefaler vi en kombination af Tropiclean GEl og en tandskraber.

Er nogle hunde særligt udsatte?

Det er typisk små hunderacer såsom terrier, gravhunde, mops, pekingeser, pomeranier, malteser og chihuahua, der har tendens til at få tandsten. Årsagen kan til dels findes i deres ofte skæve tandstillinger, men deres kost har også meget at sige. Der er en tendens til at fodre små hunde med foder, der indeholder meget lidt struktur, og i tillæg får de ikke så ofte et kødben eller bideting. Men tandsten kan sagtens ramme større hunderacer, så som hundeejer skal du holde et vågent øje med din hunds tænder uanset race.

Hvordan forebygger du tandsten?

Der findes forskellige måder at forebygge tandsten hos din hund. Det er naturligvis en god ide at børste dens tænder, hvis det er en mulighed. Til det kan man få en enzymholdig tandpasta. Men ikke alle hunde har temperament til, at du bruger tandbørsten, så en anden mulighed er at købe en spray med klorhexidin, som du kan spraye langs hundens tandkødsrand og dermed begrænse bakterierne. Der findes også bideting, der indeholder enzymer og det kan vær en rigtig god ide at tilbyde din hund et kødben en til to gange per uge, hvis den kan tåle det.

Et super effektivt produkt fra tyske Anibio er, Zahnsteinfrei, som er et tilskud til foderet, det drysses over foderet og sørger for at slibe plak af tænderne – Læs mere om det her

Forebyg gennem foderet

Der findes også produkter som tilsættes hundens daglige foder. For eksempel har Anibio et naturligt produkt, der indeholder æbler, alger og ratanhia radix. Hvis det bruges dagligt nedsætter det dannelsen af belægning og dermed tandsten hos din hund og forbedrer ofte hundens ånde. Der findes også specialfoder, der kan være med til at forebygge tandsten.