Tykke hunde

Mange hunde i dag lider af overvægt, som har stor negativ betydning for deres velvære. Hvis man er i tvivl om ens huns er blevet for tyk, er det en god ide at få sin hund vejet og få talt med dyrelægen om hvad ens hund bør veje.

Man kan også tjekke selv, ved at føle på hundens ribben. Kan man kun føle dem svagt, er hunden ofte overvægtig.

Risiko ved overvægt hos hunde

Hjælp til tykke hundeEr hunden blevet for tyk kan det være skyld i flere sygdomme og forværre symptomerne ved ledproblemer , diskusprolaps, sukkersyge, hjertesygdomme, hudsygdomme og det kan være risikofyldt at bedøve hunden. Dyrets levetid bliver ofte nedsat eller højst sandsynligt forringet, da det slider på knogler, muskler og organer at veje for meget.

Sygdom eller overvægt

Som oftest er hunden blevet for tyk fordi mængden af kalorier ikke passer med det aktivitets niveau hunden har og at mængden af foder og godbidder er for stort.

TIP:
Se vores oversigt over foder til overvægtige hunde her

Sygdom kan også være skyld i overvægt. Et eksempel kunne være lavt stofskift,e som oftest rammer ældre hunde. Symptomerne kan være at hunden pludselig tager på i vægt, trods samme fodermængde, den bliver doven og pelsen bliver træls at se på. Hunden kan også have et forhøjet niveau af binyrebarkhormon i kroppen, symptomerne herpå er øget appetit og drikkelyst så hunden tager på og tisser mere end den plejer. Muskulaturen bliver svagere herunder også bugmuskulaturen (mavemusklerne) , så maven hænger mere, den får hængebug. Hunden kan virke mere træt og pelsen blive tynd og tør at se på.

Er hunden neutraliseret øger det også risikoen for overvægt, da det daglige energi forbrug falder og fodring derfor bør tilpasses.

Light hundefoder

Hvis ikke det er sygdom, kan det være en god ide at skifte hundens foder ud med et der indeholder færre kalorier og øge hundens aktivitetsniveau. Der findes i dag slankefoder til hunde, der indeholder færre kalorier. Fedtindholdet i foderet er sænket og proteinindholdet er øget og der tilsættes flere fibre i form af grønsager og  f.eks. græskar / mandelgræskar.

Fibre øger mæthedsfornemmelsen, da de reducerer tiden det tager foderet at komme igennem tarmen. Fibre kan ikke nedbrydes i hundens tyndtarm, men skal ske i tyktarmen, hvor de nedbrydende tarmbakterier findes. Disse bakterier danner det man kalder kortædede fede syrer, det sænker pH-værdien i tarmen så væksten af dårlige bakterier hæmmes og bidrager til hundens sundhed. Når fibrene opløses danner de en slags gel, der kan være med til at binde toksiner og giftstoffer så de udskilles med afføringen.

Det øgede aktivitetsniveau skal tilpasses hundens alder og eventuelle skavanker, hvis den er meget plaget af gigt kan motion i vand være en skånsom motion. Det er ikke sundt for hunden at tabe sig for hurtigt, risikoen kan være at den tærer på muskulaturen og de indre organer og ikke på fedtet.

Kig og mærk på din hund, vej den ofte hvis du er i tvivl. Det er dig der bestemmer hvad og hvor meget hunden spiser og hvor meget den bevæger sig.