Slidgigt hos hunde

Gigt og slidgigt hundDesværre får nogle hunde slidgigt med alderen. Det er ikke en sygdom, der kan helbredes, men du kan gøre rigtig meget for at lette din hunds gener og smerter i forbindelsen med slidgigten. En af de ting, der har en videnskabelig dokumenteret effekt er kosttilskud. Få viden om slidgigt og de gode kosttilskud her.

Hvad er slidgigt?

Slidgigt eller artrose – er betegnelsen for en ledsygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes. Knogleenderne i leddene er dækket af en elastisk brusk. Brusken er stødabsorberende og derfor vigtig, når hunden bevæger sig. Selve leddet er i tillæg omsluttet af en ledkapsel, som danner den ledvæske, der virker som smøremiddel for leddet. Kommer der slidgigt i et led betyder det, at den stødabsorberende brusk bliver udtyndet samtidigt med at ledvæsken bliver ”tyndere”. Det bevirker at leddet gør ondt. Det er især de store hunderacer, der bliver ramt af slidgigt. Ofte er det albuer, knæ og hofter, der udviser symptomer, men hundens ryg kan også blive ramt. Slidgigt viser sig især hos ældre eller midaldrende hunde.

Hvordan opdager du slidgigt hos din hund?

Din hund vil have forskellige symptomer, hvis den lider af slidgigt. Som hundeejer skal du holde øje med følgende:

 • Din hund har besvær med at rejse sig, når den har ligget og hvilet – især i længere tid
 • Den går unormalt – er stivbenet eller halter
 • Den har besvær med at færdes på trapper og at hoppe ind i bilen
 • Din hund mister lysten til at lege eller gå tur
 • Den virker nedtrykt og ønsker ikke så meget kontakt
 • Den slikker sig omkring et led

Du vil sjældent opleve, at din hund klager sig og, når leddene har været i gang et stykke tid vil det ofte hjælpe på stivheden mm.

Hvordan kan du behandle slidgigten?

Desværre kan slidgigt ikke helbredes. Når der er opstået slidgigt i et led, er det en kronisk tilstand. Men ud over en medicinsk behandling, er der er meget, du kan gøre, for at slidgigten ikke bliver værre og for at mindske hundens smerter. Det er blandet andet vigtigt, at du sørger for, at din hund ikke er overvægtig, at den får regelmæssig motion, ikke ligger på kolde underlag som fliser og klinker. Ud over det er en af de ting, der virker rigtig godt naturlige kosttilskud.

Hvilke kosttilskud gavner slidgigt?

Det er bevist videnskabeligt, at nogle stoffer såsom fiskeolie med omega 6 og 3 fedtsyrer, glucosamin, methyl-sulfonyl-methan (MSM) og grønlæbede muslinger har en virkelig god effekt på led plaget af slidgigt. På Foderbasker.dk finder du en række naturlige produkter, der indeholder de gavnlige stoffer, som vil kunne lette din hunds gener og smerter. Det drejer sig blandt andet om:

Anibio Anticox HD som er et kosttilskud, der indeholder naturlige virksomme stoffer fra planter. Kosttilskuddet indvirker på din hunds kredsløb og stofskifte samt forbedrer knogler, muskler og led. Blandt andet øges din hunds smidighed. Produktet er derfor velegnet til hunde med slidgigt.

MSM der har et stort indhold af svovl. Svovl spiller en vigtig rolle, men ofte får din hund for lidt svovl via kosten alene. Svovl er er med til:

 • At afgifte kroppen
 • Afhjælpe inflammation i hundens led
 • Forbedre leddenes fleksibilitet
 • Mindske gigtsmerter
 • Mindske hårtab

Glucosamin sulfat fremmer produktionen af hyaluronsyre i din hunds krop. Hyaluronsyre er nødvendig for, at brusk og led får smøring. Når din hund kommer op i alderen, vil den typisk ikke producerer så meget hyaluronsyre, som den har brug for. Derfor er det en god ide at give den et tilskud af glukosamin. Især hvis den allerede har symptomer på slidgigt.

Anibio Motum HD Gelenk Complex der styrker modstandsdygtigheden i knogler og led og giver din hund en mere smidig rygsøjle. Produktet øger din hunds bevægelighed og livskvalitet. Produktet indeholder blandt andet 25 procent grønlæbet musling og glukosamin.