Gigt -og slidgigt hos hunde

Gigt og slidgigt hundDesværre får nogle hunde slidgigt med alderen. Det er ikke en sygdom, der kan helbredes, men du kan gøre rigtig meget for at lette din hunds gener og smerter i forbindelsen med slidgigten. En af de ting, der har en videnskabelig dokumenteret effekt er kosttilskud. Få viden om slidgigt og de gode kosttilskud her.

Hvad er slidgigt?

Slidgigt eller artrose – er betegnelsen for en ledsygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes. Knogleenderne i leddene er dækket af en elastisk brusk. Brusken er stødabsorberende og derfor vigtig, når hunden bevæger sig. Selve leddet er i tillæg omsluttet af en ledkapsel, som danner den ledvæske, der virker som smøremiddel for leddet. Kommer der slidgigt i et led betyder det, at den stødabsorberende brusk bliver udtyndet samtidigt med at ledvæsken bliver ”tyndere”. Det bevirker at leddet gør ondt. Det er især de store hunderacer, der bliver ramt af slidgigt. Ofte er det albuer, knæ og hofter, der udviser symptomer, men hundens ryg kan også blive ramt. Slidgigt viser sig især hos ældre eller midaldrende hunde.

Hvordan opdager du slidgigt hos din hund?

Din hund vil have forskellige symptomer, hvis den lider af slidgigt. Som hundeejer skal du holde øje med følgende:

 • Din hund har besvær med at rejse sig, når den har ligget og hvilet – især i længere tid
 • Den går unormalt – er stivbenet eller halter
 • Den har besvær med at færdes på trapper og at hoppe ind i bilen
 • Din hund mister lysten til at lege eller gå tur
 • Den virker nedtrykt og ønsker ikke så meget kontakt
 • Den slikker sig omkring et led

Du vil sjældent opleve, at din hund klager sig og, når leddene har været i gang et stykke tid vil det ofte hjælpe på stivheden mm.

Hvordan kan du behandle slidgigten?

Desværre kan slidgigt ikke helbredes. Når der er opstået slidgigt i et led, er det en kronisk tilstand. Men ud over en medicinsk behandling, er der er meget, du kan gøre, for at slidgigten ikke bliver værre og for at mindske hundens smerter. Det er blandet andet vigtigt, at du sørger for, at din hund ikke er overvægtig, at den får regelmæssig motion, ikke ligger på kolde underlag som fliser og klinker. Ud over det er en af de ting, der virker rigtig godt naturlige kosttilskud.

Hvilke kosttilskud gavner slidgigt?

Det er bevist videnskabeligt, at nogle stoffer såsom fiskeolie med omega 6 og 3 fedtsyrer, glucosamin, methyl-sulfonyl-methan (MSM) og grønlæbede muslinger har ofte en effekt på led plaget af slidgigt. På Foderbasker.dk finder du en række naturlige produkter, der indeholder de gavnlige stoffer, som vil muligvis vil kunne lette din hunds gener og smerter. Det drejer sig blandt andet om:

Anibio Anticox HD som er et kosttilskud, der indeholder naturlige virksomme stoffer fra planter. Kosttilskuddet indvirker på din hunds kredsløb og stofskifte -og kan forbedrer knogler, muskler og led. Blandt andet ses det ofte at din hunds smidighed øges. Produktet kan derfor være velegnet til hunde med slidgigt.

MSM der har et stort indhold af svovl. Svovl spiller en vigtig rolle, men ofte får din hund for lidt svovl via kosten alene. Svovl er er med til:

 • Kan at afgifte kroppen
 • Kan afhjælpe inflammation i hundens led
 • Kan forbedre leddenes fleksibilitet
 • Kan mindske gigtsmerter
 • Kan mindske hårtab

Glucosamin sulfat fremmer produktionen af hyaluronsyre i din hunds krop. Hyaluronsyre er nødvendig for, at brusk og led får smøring. Når din hund kommer op i alderen, vil den typisk ikke producerer så meget hyaluronsyre, som den har brug for. Derfor kan det være en god ide at give den et tilskud af glucosamin. Især hvis den allerede har symptomer på slidgigt.

Chondroitin er et stof, der er forsket meget i og det er allerede i hundens krop, hvor det bidrager til opbygning af brusk mellem led. Derfor er der lavet tonsvis af forsøg med fodertilskud for at se om et tilskud kan hjælpe til at få den beskadigede brusk til at genopbygge sig og det er faktisk tilfældet.
Det tager lang tid, mange måneder, men det virker med et fodertilskud.

Anibio Motum HD Gelenk Complex der styrker modstandsdygtigheden i knogler og led og kan give din hund en mere smidig rygsøjle. Produktet kan ofte øge din hunds bevægelighed og livskvalitet. Produktet indeholder blandt andet 25 procent grønlæbet musling og glucosamin.

Giv hunden en bedre seng
Den gamle trætte hund med smerter om aftenen, vil have meget stor gavn af en luksus hundeseng, der aflaster dens hofte og ryg.
Helt som til mennesker kan man få en hundeseng med trykaflastende memory skum, de koster lidt mere, men vil give din hund en langt mere behagelig hvilke.
Vi har kun en enkelt udgave, da de er meget dyre i indkøb, se Buster hundesengen her